Tuesday, August 09, 2005

carne fezandată

Un lucru nu i se poate reproşa lui Octavian Paler: că nu este consecvent în atacurile sale antiprezindenţiale. În definitiv n-ar trebui să fim răi, Paler era dator cu un răspuns, când chiar în redacţia ziarului unde-şi publică textele s-au pus la cale trei editoriale în contextul cărora acuzaţiile de neconstituţionalitate aduse de acesta preşedintelui Băsescu devin ridicole. Prin urmare, ne aşteptam într-adevăr la un răspuns, dar poate nu chiar la mostra de compunere dezlânată şi pe alocuri chiar hazlie din numărul de azi al Cotidianului.

Pentru cei care sunt chiar nuci de cocos, Paler a mai repetat de câteva ori, să le intre bine în cap: „lui Traian Băsescu nu prea-i pasă de Constiţutie“, „Basescu, incălcând o Constituţie pe care a jurat“, „n-ar trebui, oare, ca măcar presedintele României sa nu fie „mai presus de lege” ş.a.m.d. Bun, repetiţia e mama învăţăturii.

OP: „Intr-o carte extraordinara pe care o recitesc acum dupa sase decenii („Cultul eroilor”), Carlyle spune, apasat, ca toti cei care au indoieli trebuie sa taca, sa nu scoata o vorba despre dubiile lor, pana ce vor fi in stare sa le transforme in afirmatii sau negari. Altfel spus: sa creada in ceva.“

Vă propunem o abordare mai pozitivistă, domnule Paler: cei care nu sunt în stare să-şi transforme îndoielile şi dubiile în argumente înfipte în realitate să tacă. Altfel spus: să poată demonstra ceva.

De credincioşi e plină lumea. Indivizi aparent întregi la minte cred ca Pământul e plat, oameni cu cunoştinţe de fizică mai solide decât ale dumneavoastră cred că acelaşi Pământ a fost creat acum 6000 de ani, bazându-se pe genealogiile bilbice. Ne-aţi arătat până ne-a ieşit pe nas că credeţi sincer că Băsescu a încălcat Constituţia. Zău, nu mai era nevoie de încă un editorial în care să ne repetaţi lucrul ăsta. E în definitv dreptul dumneavostră să credeţi ce vreţi. Dacă vreţi însă să ne mai şi convingeţi de faptul că bruma dumneavoastră de certitudini, pe care le afişaţi de altfel cu o dezinvoltură şi insistenţă curat nesceptice, sunt şi adevărăte, va trebui să ne aduceţi şi argumente.

Le aşteptăm în numărul următor.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home