Friday, August 05, 2005

Gogoşi simple

De serviciu la prăvălia Gândului, maestrul patiser Chirieac ne îmbie astăzi cu o nouă reţetă de gogoaşă.

Ingredientele:
– 3000 de români, de preferat amărâţi şi rupţi de muncă; dacă nu rezistaţi tentaţiei unei reţete cu succes garantat, adăugaţi „oameni plângând, disperaţi“.
– o patrie, de preferat scumpă, ca în sintagma „scumpa noastră patrie“, culeasă exact la momentul potrivit, în anotimpul potrivit, pre-integrare
– un guvern, incompetent şi pus pe rele, sau eventual, la alegere, un vârf de lingură din „furia autorităţilor“.
– UE, pe post de inhibitor; un igredient-cheie – altfel riscaţi ca aluatul să se umfle fără măsură şi să dea pe-afară, murdărindu-vă toată bucătăria. Ingredientul UE trebuie presărat foarte puţin, aproape deloc, la începutul procesului, pentru a nu inhiba excesiv integrarea fictivă; însă pe măsură ce timpul de coacere se apropie de sfârşit adăugaţi-l in mod discretionar, după cum o cere situaţia.
– caniculă sau inundaţii, după posibilităţi.

Mod de preparare:
Se iau cetăţenii şi se adaugă în patrie, în care în prealabil s-au distribuit uniform guvernul sau autorităţile. Autorităţile nu vor permite absorbirea întregii cantităţi de cetăţeni, ele acţionând ca un filtru selectiv: numai anumiţi cetăţeni vor intra, asigurând astfel o pătrundere treptată a cetăţenilor. De menţionat că o concentraţie sporită de autorităţi, în combinaţie cu UE, vor da o notă mai agresivă compoziţiei dumneavoastră, de aceea vă recomandăm să amestecaţi cu grijă. Puneţi la copt, dacă dispuneţi de caniculă. Amestecaţi cu apă, dacă aveţi numai inundaţii la îndemână şi lăsaţi la prins. Puneţi la fiert, dacă aveţi de amândouă.

Şi, într-un final, ingredientul maggic, o surpriză pe care am rezervat-o celor care au avut răbdarea de a ne urmări până la sfârşit: adăugaţi o fugară referire la Băsescu. Ce legătura are asta cu compoziţia noastră? Nu-i nevoie să întelegeţi, doar v-am spus că e MAGGIC.

M-a lăsat perplex linia argumentativă a domnului Chirieac. Adică UE, îngăduitoare faţă de România precum o mămică faţă de plodul care face pipi pe covorul din sufragerie, în vremea regretatei guvernări PSD, când oricine trecea graniţa când şi cum vroia, deşi formal ar fi trebuit să li se ridice paşapoartele, conform legii, ei bine, această UE s-a făcut acum urâtă şi rea ca mama vitregă din poveste, avansând nişte pretenţii absurde faţă de ţâncul retardat care la vârsta de 15 ani deabia învaţă să se lege la şireturi pentru că, speculează domnul Chirieac, „de vină ar putea să fie politica prea „atlantistă”, cum o numea Le Nouvel Observateur, a preşedintelui Băsescu“.

Ah, amarnică e răzbunarea UE pentru umilinţele îndurate din partea marinarului!

5 Comments:

Blogger Chatalin said...

Zice jurnalistul: De vină ar putea să fie politica prea „atlantistă” [...] si conchide ca [...]Europa începe să evalueze România tot mai strict, pe bază de criterii şi cifre şi fără comandamente politice .

Mi se pare mie sau ce a vrut sa spuna in prima fraza e un argument care contrazis in concluzie?!

7:34 AM  
Blogger Pinocchio said...

Asa e, ti-am zis ca chestia cu Base' e ca nuca-n perete. Hai, daca nu era trimiterea respectiva, s-ar fi putut zice ca respectivul e doar naiv sau dezinformat, dar asa pare mai degraba pus pe bagat fitile anti-Base. In conditiile astea e natural sa-si mai dea cu stangu-n dreptul.

8:16 AM  
Blogger Chatalin said...

Exact. Cred ca e si sucarit ca nu se mai plimba peste tot pe banii publici (Basse, din cate am inteles, nu'i mai cara dupa el pe analistii de curte).

Asta era abonat la curse externe pe gratis, pe vremea lui Nastase. Jalnica figura de stil cu 'cele doua motoare' e, cred, rupta din conversatiile cu marele ganditor-politician specialist in politica externa...

8:20 AM  
Blogger Pinocchio said...

Chestia cu "cele doua motoare" nu mi se pare chiar neadevarata. Parerea mea e ca perspectiva integrarii in UE e unul dintre factorii care forteaza initierea si inaintarea reformelor. Numai ca in afara de biciul recent al clauzei cred ca n-a existat o influenta externa din partea UE, a carei atitudine fata de Romania a fost ilustrata perfect de fostul comisar, Mr. Verheugen. Noi ne simulam reformele, ei se faceau ca nu vad realitatea de pe teren...

9:00 AM  
Blogger Chatalin said...

Pai poate sunt 100 de motoare, nu doua.

Stii, eu cred ca un prim-ministru are voie sa simplifice, chiar sa spuna prostii, doar e politician ;).

Dar un pretins analist nu isi permite luxul asta. El trebuie sa fie, well, analitic :) Chireac asta are insa stofa de activist pecere, nu de analist, trebuie sa recunosc.

2:42 PM  

<< Home