Wednesday, August 24, 2005

mămăligă

Mi-amintesc că atunci când am plecat pentru prima oară în Germania, am fost întrebat, mai în glumă sau mai în serios: „Acu că tot te duci în Germania, îţi iei şi tu costumul cu tine, ca să ai cu ce te îmbrăca acolo, nu?“ E foarte uşor să-l depistezi pe „ţăran“ în oraş. Foarte atent să nu facă, doamne fereşte, pantalonilor vreo cută, el e îmbrăcat în hainele sale de „duminică“, scoase de la naftalină special pentru această ocazie, speriate parcă de prea multă lumină şi agitaţie, deabia aşteptând să se întoarcă la adăpostul şifonierului.

Cam asta e şi imaginea pe care mi-o evocă domnul jurnalist Chirieac, de la cotidianul Gândul, în articolul său de astăzi. Morala articolului domniei sale poate fi rezumată în felul următor: România urma să se integreze în UE, cărţie erau deja făcute, trebuia doar să facă ciocu mic şi să zâmbească frumos, ca la pozar, urmând să se integreze în Europa pe nesimţite, fără ca măcar hoaşca să fi observat ceva, căci, ne spune domnul Chirieac, „o bună parte a opiniei publice din Occident, obişnuită deja să vadă români peste tot, nu ştie că România nu a aderat încă la UE, împreună cu restul statelor ex-comuniste“. Totul mergea ca uns, când, fatalitate, „în această vară România şi Bulgaria au făcut parcă înadins tot ce au putut să atragă atenţia Europei asupra lor“. Dacă cele două codaşe ale clasei ar fi stat cuminţi la locul lor, în băncile din fundul clasei, ar fi scăpat fără doar şi poate de repetenţă, nu pentru că şi-ar fi pregătit lecţia şi ar fi tras de un cinci, ci pentru că l-ar fi primit din oficiu, în ideea respectării planului la procentul de promovaţi.

Şi ce făcură, maică, politicienii noştri? Iaca se făcură de ruşine în faţa domnilor de la oraş, înfăţişându-se la examinare în ţoalele obişnuite: cu pantalonii rupţi şi peticiţi, murdari, cu unghiile negre de la rânitul murdăriei din grajdul politicii. Păi nu vă daţi seama, măi prostovanilor, că or să ne vadă ăştia exact aşa cum suntem? Ce impresie să-şi facă domnii europeni când află că „o nebună din România l-a ucis pe fratele Roger“, dacă „jocul aiuritor de-a alegerile anticipate, acuzaţiile nedovedite ale preşedintelui cu grupurile de interese care i-ar trage sforile premierului, remanierea făcută la cârciuma Golden Blitz şi politica externă cu licurici tranşată tot acolo“ ţin cap de afiş?

Românie – fato! – ţine-ţi fă nebunii în azile şi politicienii închişi în Parlament, măcar până ne-om integra, să nu înceapă să se spurce în mijlocul uliţei, ziua în amiaza mare!