Thursday, August 04, 2005

Reţetă pentru un sufleu tuflit

În numărul Cotidianului din 29 Iulie 2005 , Octavian Paler ne răsfăţa cu un auto-perdaf cu valenţe introspective, meditând asupra conceptului de „subiectivitate onestă“. Din perspectiva celor scrise de dânsul atunci, am vrea să-i respectăm întocmai dorinţa explicit exprimată şi să nu-l lipsim de „şansa de a înţelege ce a greşit“.

Faptele.

Pe data de 2 august 2005, sub pretextul unui editorial intitulat „Turnul de control“, numitul Cristian Pîrvulescu, editorialist la ziarul Cotidianul, săvârseşte infracţiunea de vătămare corporală gravă, agresând cu sălbăticie, în nenumărate rânduri, un Caltaboş Mediatic (mai pe scurt, CM), pe numele lui „Preşedintele Băsescu violează Constituţia!“. Potrivit procesului verbal întocmit, CM a primit lovituri grave în puncte vitale, după şase paragrafe pierzându-şi cunoştinţa printr-un knock-out. Numitul Cristian Pîrvulescu îşi recunoaşte fapta şi pledează „vinovat“ .

Pe data de 4 august 2005, un desant alcătuit din doi editorialişti de la acelaşi Cotidianul, pe numele lor Cristian Ghinea şi Sever Voinescu, l-a abordat pe sus-numitul CM în vederea administrării loviturii finale; care nu a venit nici ea decât după o serie de maltratări gratuite, incalificabile. Au fost indentificate şi corpurile delicte, sub forma articolelor 84, 80 – aliniatul 2, şi respectiv 72, din Constituţia României. Faptele infracţionale ale celor doi fac obiectul dosarelor „Există un mod constituţional de a trage apa?“ şi „Echilibristica echidistanţei la români“.

Ancheta ulterioară a dezvăluit existenţa unor legături strânse între Octavian Paler şi victima CM, după cum reiese din indexul dosarului: pe 2.08.2005 („[..],Traian Basescu, îşi cam şterge pantofii cu Constituţia pe care a jurat [..]„ , pe 29.07.2005 („N-am prevăzut că toţi preşedinţii României vor jura pe Constituţie şi vor deveni, după aceea, sperjuri, incălcând-o.“), 26.07.2005 („[..]să-i comunice d-lui preşedinte, când se revărsa peste malurile Constituţiei.“). Cercetările sunt în curs de desfăşurare.

Având în vedere acestea, ne aşteptam ca articolul de astăzi să fie ori un perdaf binemeritat tras celor trei obrăznicături de editorialişti, colegi cu domnul Paler, în care acesta să demonteze bucată cu bucată argumentele găunoase ale celor trei, ori o recunoaştere a faptului că că a pus botul la cele rumegate şi răsrumegate de colegii săi analişti liber zburdători prin lunca presei noastre naţionale, aceasta fireşte, cu cuvintele sale, pentru că nu ne aşteptăm ca un intelectual de statura domnului Paler să folosească cuvinte frivole, ca de exemplu „analişti“.

Nutrim speranţa că domnul Paler ştie să facă diferenţa dintre o „părere“ şi o opinie argumentată si coerentă.

Cât despre îngrijorarea exprimată de dânsul în articolul de astăzi, anume că reputaţia de sceptic ar dăuna succesului „îngrijorărilor“ exprimate de domni-sa, ţinem să îl liniştim, cel puţin într-o privinţă: după cum decurg lucrurile la momentul actual, domnia-sa îsi va păstra mai degrabă reputaţia de a nu fi scăpat nici un prilej, în fiecare dintre editorialele sale recente, de a arunca un ou clocit sau o roşie stricată în direcţia preşedintelui Băsescu, mai degrabă decât cea de sceptic.

Deşi am vrea foarte tare, ca şi dânsul, să ne înşelăm.


P.S. Ştire de ultimă oră: deşi în urma faptelor criminale ale celor trei editorialişti, relatate mai sus, victima CM părea să fi subcombat definitiv, martori oculari au raporatat recent prezenţa acesteia în mai multe locaţii. Aceiaşi martori au constatat şi persistenţa unui miros pestilenţial, de hoit în descompunere, cu ocazia fiecărei apariţii. Se speculează că avem de-a face cu un caz de magie neagră, zombie – în limbajul de specialitate – prin care cadavrul este pus în mişcare de la distanţă, de forţe nevăzute.

Recomandăm cititorilor să trateze cu seriozitate vigilentă orice suspiciune de damf în mass-media românească.

0 Comments:

<< Home